KILIMANJARO

Mount Kilimanjaro är det högsta berget i Afrika med sina 5895 Meter över havet (19,341 feet ASL). De mest kända bestigningsrutterna på Kilimanjaro är Marangu och Machame.

Marangurutten är den enda rutten med logi i hyddor; den är även känd som ”Coca-cola-rutten” och är av de flesta ansedd vara den lättaste bestigningsrutten. Det tar antingen 5 eller 6 dagar att ta sig till toppen. 6 dagar är rekommenderat för att klara acklimatiseringen och på så sätt höja chanserna att ta sig hela vägen upp.

Machamerutten, även känd som ”Whisky-rutten”, tar 6 till 7 dagar. Machamerutten är lite svårare än Marangrutten, men den bjuder också på de vackraste vyerna och är den mest natursköna rutten. Övernattning sker i tält.

Andra bestigningsrutter på Kilimanjaro är Umbwe, Rongai, Lemosho, Shira och Mweka (Mweka endast för nedstigning).

Det går även att göra en dagstur på Kilimanjaro om man kanske inte har tid att gå hela vägen upp till toppen.

MOUNT MERU

Mount Meru når en höjd av 4565 meter över havet (14,977 feet ASL). Även om Mount Meru inte är lika högt som Kilimanjaro, så är berget brantare och en mer utmanande bergsbestigning.

Logi på Mount Meru sker i hyddor. Eftersom många väljer Kilimanjaro framför Meru så är det ganska vanligt att man är helt ensam eller bara ser ett fåtal andra klättrare. När man bestiger Meru börjar vandringen från Arusha Nationalpark, av den anledningen har man med sig en beväpnad ”ranger” (skogsvaktare) som följer en hela vägen till den första hyddan.

OLDONYO LENGAI

Oldonyo Lengai betyder ”Guds Berg” på Maa (masajernas språk). Oldonyo Lengai är en aktiv vulkan som ligger i nordvästra delen av Ngorongoros naturskyddsområde, nära sjön Natron. Det går att bestiga detta berg och görs vanligtvis i samband med safari i Ngorongoro och andra parker.

Oldonyo Lengai-bestigningen inleds vid midnatt och vid gryning når du toppen. Inga tjocka kläder krävs då altituden bara når 2861 meter över havet (9,442 feet ASL).

Tänk på att: Berget är brant och bestigningen kräver därför god fysik.