Om Tanzania

Tanzania har ett förflutet som en tysk och brittisk koloni, men 1961 blev landet självständigt och landets första president blev den kände Julius Nyerere. Under hösten 2015 när det var val så valdes John Magufuli (landets femte president) från CCM-partiet till president.

Till ytan är Tanzania dubbelt så stort som Sverige. Befolkningsmängden ökar konstant, men är nu uppskattningsvis drygt 50 miljoner. I Tanzania ligger Afrikas högsta berg, Kilimanjaro (5 892 m.ö.h.). Det finns ca 120 olika stammar, och en av dessa stammar är masajerna som de flesta turisterna kommer i kontakt med på vägen mot safarin.

I Tanzania är det allmän skolplikt, dock är det fortfarande inte alla barn som har möjlighet att gå i skolan då de behövs hemma, men även för att det för många familjer är för dyrt. Det ska vara fri skolgång, och det är det på sätt och vis, men samtidigt så behövs det köpas skoluniform, skor, skolmaterial osv. Så tyvärr blir det för dyrt för många, speciellt de som bor på landsbygden och försörjer sig på ett litet jordbruk.

Förutom en fantastisk safari och sol och bad så kanske ni vill göra något mer? Kanske är ni intresserade av att åka på studiebesök till en skola, barnhem, kyrka eller sjukhus m.m.

Kanske vill ni vara med på en lektion och hjälpa till att undervisa, eller kanske vill ni hellre gå runt på tygmarknaden och frossa i alla vackra tyger som finns här. Eller varför inte vara med på en Gudstjänst och upplev afrikansk sång, musik och dans… Eller ta en eftermiddag och åk ut till en av alla kaffeodlingar och gå runt bland kaffeplantagen och dofta på bönorna.

I Tanzania finns det många hantverk, många masajkvinnor försörjer sig på att sälja olika hantverk gjorda av pärlor, till exempel sandaler, halsband, armband, tallriksunderlägg.

Är du intresserad av liv och kultur så besök gärna ett av Afrikas största konstgallerier, Cultural Heritage, som finns i Arusha.